BUDAPESZT

Węgry
Sezon: wiosna, lato, jesień

1 dzień:
Wyjazd i przejazd do Egeru – położona w słonecznej dolinie górskiej „stolica” słynnych win Egri Bikaver i Merlot; zakwaterowanie; obiadokolacja, nocleg.

2 dzień:
Śniadanie. Eger – zwiedzanie miasta: średniowieczny zamek obronny, katedra, minaret turecki, klasztor franciszkanów. Wyjazd do Tapolcy na kąpielisko w grocie; nocleg.
Fakultatywnie: WIECZÓR WĘGIERSKI w otoczonej winnicami i winiarniami Dolinie Pięknej Pani – czyli kolacja regionalna w czardzie połączona z zabawą taneczną przy dźwiękach kapeli węgierskiej;
Możliwość zakupu sławnych win węgierskich w miejscowych piwnicach winnych;

3 dzień:
Śniadanie. Przejazd do Budapesztu zwiedzanie, m.in.: Park Tysiąclecia z Zamkiem Vajdahunyad, Wzgórze Zamkowe z kościołem Macieja, basztą Rybacką (najbardziej znana część fortyfikacji Budy, jeden z symboli Budapesztu), spacer Vaci Utca (reprezentacyjna ulica Pesztu) do Kościoła Śródmiejskiego z zachowanym „mihrabem” – pozostałością po czasach muzułmańskiej okupacji miasta; Wzgórze Gelerta i pożegnalne spojrzenie na panoramę Budapesztu z mostami na Dunaju;
Wyjazd i powrót do kraju przez Słowację.

Tags: